legba4

Vells descobridors – “Vodú per principiants”, una classe magistral a càrrec de Legba

Això no és un relat. És una mena de guia que estava plantejada com a Contingut Extra per l’edició en còmic de Vells descobridors, publicat per Panini Comics (i que pots aconseguir aquí). Va acabar caient al final per tenir més lloc per altres coses, però segueix sent una secció divertida i educativa i tot això. Alerta, hi ha spoilers! 

No, això no és una masterclass per fer ninots de vodú. El vodú ofereix alguna cosa més enllà dels ninotets (que també n’ofereix, que consti!). El vodú ens parla de la relació entre els humans, els esperits i els loàs.

Potser després d’haver llegit Vells descobridors, us heu quedat amb ganes de saber més coses sobre nosaltres. Pareu-hi atenció!

legba1

QUÈ SOU EXACTAMENT ELS LOÀS?

Som missatgers, intermediaris entre els esperits del món humà i el nostre déu, a qui anomenem Bondye (que vol dir “bon Déu” en francès, guaita!). Tot i que molta gent s’ho pensa, no som déus. Ara, això no impedeix que ens encanti que ens adorin i que es facin temples en el nostre honor. A què espereu?

COM PUC CONTACTAR AMB ELS LOÀS?

Com que no tothom es pot acostar fins a l’illa de Bimini, hi ha unes quantes maneres tradicionals de contactar amb nosaltres:

Alguns prefereixen fer un ritu personal, a casa. Cal muntar un altar i decidir amb quin loà es vol contactar, dibuixar a l’altar el seu vevé (el símbol personal de cada loà) i fer-nos una ofrena. Gallines, rom, pa de plàtan, porc, caramels…, depèn d’amb qui es vulgui parlar. Per cridar-me a mi, per exemple, hi heu de posar cafè i tabac de pipa.

legba3

L’altra opció són les invocacions públiques. En un temple, o en qualsevol lloc amb un altar on s’hagin gravat els meus vevés, perquè jo us faciliti la comunicació entre els humans i els loàs. Aleshores es demana a un xaman que ens invoqui. Normalment no fem acte de presència, sinó que ens fiquem dins del cos d’un mèdium. De vegades, una miiiica massa violentament… I, després de menjar i beure les diverses ofrenes, i després d’una bona estona de festa, escoltem les peticions dels humans. Ah!, us aviso: a alguns loàs no els agrada abandonar un cos posseït i s’hi passen dies si el xaman no se n’adona. Cal contractar sempre xamans professionals!

QUANTS LOÀS EXISTEIXEN?

Hi ha desenes de loàs, i ens dividim en el que anomenem nanchons. Que, perquè els humans ens entengueu, són com famílies de loàs. Hi ha un munt de nanchons, tantes com vint-i-una!, però n’hi ha tres que són les més importants:

legba2

Família Loà Rada

Ens anomenen la família tranquil·la. I sí, aquí, un servidor pertany als Rada. Som els més antics dels loàs. Normalment estem de bon humor, i acostumem a ajudar els altres. Quan se’ns invoca, ens agrada cantar i ballar i celebrar-ho tot alegrement.

Jo sóc en Legba, el loà rodamón, senyor de les paraules i els discursos. D’altres Rada són els meus cosins Loko, senyor de les plantes, o Wata, mestressa de l’aigua. Que…, ara que hi penso, em deu calers!

 

kalfu

Família Loà Petro

No us convé molestar els Petro. Són els loàs més nous, i estan carregats d’energia. Que gairebé sempre fan servir per a alguna malifeta, tot sigui dit. És habitual que s’embranquin en baralles, i pràcticament cada cop que un humà es posa en contacte amb ells, acaba malament. Són de sang calenta, una mica la contrapart dels Rada.

Heu conegut maître Kalfú, l’amo de la cruïlla. Una altra de les més poderoses és Erzulie, la loà de la maternitat i l’amor. Ah!, reconeixereu un Petro, perquè tots van vestits de vermell!

 

brigitte

Família Loà Ghedé

Aquesta família s’encarrega de tot el que està relacionat amb la mort. Potser per això, per compensar, són tremendament sorollosos i malparlats, sempre estan pensant en el sexe i es passen el dia fent gresca.

El seu líder, i el de tots nosaltres, en realitat, és el baró Samedi, el loà que s’encarrega de dur les ànimes a l’inframón. Té tres germans, el baró Cimetière, el baró La Croix i el baró Kriminel, que volen prendre-li la feina. La muller de Samedi, Mama Brigitte, és la loà del cicle de la vida i de la mort. I no hi ha ningú capaç de guanyar-la en una competició de beure rom!

 

samedi

SAMEDI: Eeeeeeh, ja n’hi ha prou d’explicar els nostres secrets, home! Fins aquí la classe, heee, hee, heeee!

 

 

 

*Totes les il·lustracions en aquest post són obra de Lourdes Navarro.

Leave a Reply